[2020藝術節節目冷知識] DAY 1 - 馬勒《大地之歌》竟然取材於唐詩?

[2020藝術節節目冷知識] DAY 1 - 馬勒《大地之歌》竟然取材於唐詩?

2019.12.22

大家仲記得年頭訂下嘅新年目標嗎?......未完成都唔緊要,我地一齊期待2020年嘅來臨啦!由今日起一連十日,青少年之友將會同大家一齊倒數新年,兼分享十個 #2020年香港藝術節 節目嘅冷知識。

#馬勒#大地之歌》竟然取材於 #唐詩
-
面對死亡,你懼怕嗎?創作《大地之歌》前一年,奧地利作曲家馬勒正經歷人生低潮 ─ 大女兒病逝,自己罹患心臟病,亦因遭受種族歧視而被迫辭職。意志消沉的馬勒於機緣巧合下讀到德譯唐詩集《中國笛子》,他在詩集中得到慰藉,漸漸釋懷,於鄉間小屋中創作了六樂章的《大地之歌》。
-
「當花草枯萎凋謝,大地只剩一片沙漠時,人們還是能透過我的交響曲知道大自然是什麼樣子。」 ─ 馬勒
-
咁可能大家會問,究竟《中國笛子》入面嘅詩係邊位詩人嘅作品呢?原來《中國笛子》嘅作者漢斯·貝德格並唔係直接將中國詩歌譯做德國,而係參考左兩本法語版本的中國古詩譯本的《唐詩》,再參考埋另一位德國人嘅《唐詩》法譯德版本而編成。經過多重翻譯,原文嘅意思經過大幅度修改下,要搵出詩歌嘅原文實在困難至極。經過多位專家嘅努力,而家已經知道《大地之歌》用嘅唐詩篇章係黎自李白、王維、孟浩然等大詩人嘅作品。
-
智利影畫劇場 馬勒《大地之歌》
節目介紹:https://bit.ly/2n1o3Un
#當唐詩遇上交響樂 #智利影畫劇場 #香港管弦樂團 #充滿視聽震撼的奇妙音樂旅程 #新年倒數